Skip to content

Studentintervju med Jim Olofsson

Jim Olofsson bytte lagerarbetet mot studier till arbetsmiljöingenjör på distans och ägnade mycket av sin studietid på Lärcentrum Norra station. I vår studentintervju delar han med sig av sina erfarenheter om hur det är att plugga på distans och tankarna kring sitt studieval.

” Här finns jättebra möjligheter att plugga, boka lokaler och låna tekniska hjälpmedel om det skulle behövas”.

 

Berätta lite om dig själv, vad gjorde du innan du började plugga?

Innan studierna arbetade jag inom industri.  De senaste 10–12 år har jag arbetat på Bergendahls lager i Hässleholm, svarar Jim. Under sina år Bergendahls fick Jim möjlighet att prova på lite olika saker, något som han uppskattar.

 

Vad fick dig att börja studera?

Jag har aldrig varit på en arbetsplats så pass länge som Bergendahls. Efter 10–12 år är det kanske läge att prova något annat, förklarar Jim. Jag hade en gammal lärare som sa att när man varit på ett ställe i 5 – 7 år, så oavsett hur bra man än trivs så måste man fundera på om man vill göra något annat.

 

Du utbildar dig till arbetsmiljöingenjör. Hur kommer det sig att du valde läsa just den utbildningen?

Jag är skyddsombud i grunden, därav intresset för arbetsmiljö, svarar Jim. Jag letade lite utbildningar och fastnade för denna. Jim var även skyddsombud på Bergendahls under 2 – 3 år. Det är ett väldigt utvecklande arbete där man blir aldrig fullärd, menar Jim som tycker utmaningen i jobbet med arbetsmiljö och chansen att ständigt utvecklas är fantastisk. Det är en chans att kunna bli lite bättre men även göra lite mer nytta varje dag, säger Jim.

 

Utbildningen som du läser är på distans. Hur funkar det för dig?

I grunden är det en distansutbildning men med 12–13 obligatoriska träffar i Göteborg. Det är en semi-distans som det kallas, skrattar Jim.  Under Coronapandemin har dock träffarna uteblivit. Han gillar att utbildningen vanligtvis har några träffar och har inget emot att åka till Göteborg.

Jim anser att det är viktigt att ha självdisciplin när man pluggar på distans. Man ska inte hålla på att ta sovmorgon och avsätta tid för studierna, menar Jim. Distansstudier kan tyckas vara lugnt men det är det inte. Jag har lagt mer än 40 timmar i snitt på en vecka till studierna, uppskattar Jim. Det kan även bli en del studier på kvällar och helger.

 

Hur hörde du talas om Lärcentrum Norra station?

Min sambo tipsade mig om Norra station. Så jag tänkte att jag går och snackar med dem om vilka möjligheter som finns. Här finns väldigt bra möjligheter att studera enskilt eller i grupp, säger Jim.

 

Vilka fördelar ser du att använda Lärcentrum Norra station till studierna?

Här är nära till service, personal som är väldigt hjälpsamma och tillmötesgående om man behöver hjälp med något. Den sista tiden har jag lagt det mesta plugget här. Så fort jag har kunnat bokat så har jag gjorde det och då har jag suttit hela veckor med tenta på plats, säger Jim som oftast bokar ett grupprum när han ska skriva hemtenta eller arbeta på grupparbetet via Skype tillsammans med andra studerande.

 

Hur mycket tid lägger du på Lärcentrum jämfört med studier hemma?

Att Jim är en frekvent användare av Lärcentrum råder det inga tvivel om. Nu har jag nog lagt i snitt 3,5 – 4 dagar här i veckan, uppskattar Jim. Sen lägger jag ibland någon dag hemma. Lite kvällar och helger hemma också. Men jag är nog mer här än jag pluggar hemma.

"Det är en jättefördel att kunna byta miljö och slippa distraktioner som disk, tv och tvätt. Bara att byta miljö så skärper man till sig lite."

 

Har du något tips till de som funderar på att börja studera på distans eller som kanske redan studerar på distans?

Här finns jättebra möjligheter att plugga, boka lokaler och låna tekniska hjälpmedel om det skulle behövas, säger Jim.

Jim tror även att studietekniken är det viktigaste för att lyckats med distansstudier. Det är direkt avgörande om man klarar det eller inte. Hitta det som fungerar, svarar Jim. Att studera är en form av Marathon, det är ingen sprint. Det gäller att hålla ut.

 

Jim tog examen i juni 2021 och kan stolt titulera sig arbetsmiljöingenjör.

Vill du veta mer om Lärcentrum Norra station? Läs mer här.