Skip to content

Möt officer Edvard

Soldaten Edvard Lydell utbildade sig till officer på Försvarshögskolan. Då han delvis sköter studierna på distans sökte han efter en plats att få studiero från hemmets distraktioner. Till slut upptäckte han möjligheterna på Lärcentrum Norra station:

”Det var precis det här jag behövde!”

Student Edvard

 

Vad gjorde du innan du började plugga?

Jag jobbade som soldat på P7 Revingehed, vilket jag ska tillbaka till som officer, svarar Edvard. Under utbildningstiden har Edvard tagit tjänstledigt för att vidareutbilda sig.

 

Vad fick dig att börja studera?

Som soldat har man som längst 12 års kontraktstid. Därför krävs det att man vidareutbildar sig, säger Edvard. Han tjänstgjorde i 4 år innan han kände att det var dags att studera vidare. Jag vill jobba med det här och då var alternativet att bli officerare, svarar Edvard.

 

Vad tycker du är roligast och tuffast med utbildningen?

Det råder inget tvivel om vad Edvard tycker är roligast med utbildningen. Klasskamraterna, svarar han snabbt på frågan.

Det som Edvard tycker är tuffast är förväntningarna och kraven som både skolan och arbetsgivaren (Försvarsmakten) har. Det är inte vilken högskola som helst som han studerar på. Vi får väldigt lite fritid, menar Edvard. Utöver studierna så är det bland annat krav på han tränar minst 3 timmar i veckan.

 

Du är inne på din sista termin och håller på att skriva ditt examensarbete. Hur tycker du det funkar att skriva på distans?

Det har varit ett stressmoment från dag 1. Det målades upp som världens svåraste grej, vilket är ganska dumt. Det är ju det här som står mellan oss och ta examen. Det är bara att göra sitt bästa, menar Edvard.

Edvard tycker att det är funkar bra att skriva på examensarbetet på Lärcentrum Norra station. Jag bor nära, jag kan gå hit. Jämför det med att gå till jobbet. Jag kan sitta här ostört, sen kan jag gå hem och vara ledig.

 

Vilka fördelar ser du att använda Lärcentrum Norra station till studierna?

Jag har 2 barn vilket gör det mer eller mindre omöjligt att vara hemma. Man kan ju skratta åt det men vi har ju haft hemstudier till och från ända sedan studiestart. Jag har testat att vara på biblioteket eller hemma hos en bekant, men kontentan är att det bara har varit rörigt. Vilket gör det komiskt att jag under sista terminen och sista kursen upptäcker det här, skrattar Edvard.

Oftast sitter Edvard i ett grupprum när han besöker oss, och det tycker är smidigt använda att Lärcentrum Norra station till studierna. Det var precis det här jag behövde, säger Edvard!

 

Pluggar du något hemma?

Ja, men jag skulle inte säga att jag gör det just nu, svarar Edvard. Jag har gjort det vid alla konstiga tidpunkter och tillfälliga lösningar. Man får passa på när barnen är på förskolan. Det är det som är bra med det här. Jag kan bara gå hit och sitta ostört, menar Edvard.

 

Hur hörde du talas om Lärcentrum Norra station?

Edvard berättar att det var en bekant som tipsade honom om Lärcentrum Norra station. Hon hörde mig klaga över att jag hade problem att få studiero, säger Edvard. Jag trodde detta var ett Komvux, att här ska vara man inskriven och läsa något. Ack så fel jag hade, skrattar Edvard.

 

Skulle du rekommendera andra att använda Lärcentrum Norra station till studierna?

Absolut, svarar Edvard som redan har tipsat en blivande student om Lärcentrum Norra station. Jag sa att det här funkar för mig. Jag kan inget annat än att rekommendera det.

 

Har du något tips till de som funderar på att börja studera eller som kanske redan studerar?

Edvard menar att man bör sluta att stigmatisera studierna. En omtenta är inget annat än en omtenta, säger Edvard. Det är inte hela världen om du är inte är i fas. Det viktigaste är att du tar igen det när du får tillfälle. Ta det piano och prioritera det som du känner att du måste prioritera, svarar Edvard.

Ett annat tips från Edvard är att göra en arbetstidsplan med vad som ska göras, vilken dag och när det ska vara klart. Speciellt nu när det är distans så är det lätt att tappa tråden, menar Edvard. Det är därför jag rekommenderar att du går någon annanstans och pluggar. Är man hemma blir allt annat intressant. Då ställer man sig och diskar eller dammsuger, avslutar Edvard.

 

Edvard tog examen i juni 2021 och återvände till P7 Revingehed, då som officer. Stort lycka till i framtiden, Edvard!

Vill du veta mer om Lärcentrum Norra station? Läs mer här.