Porträttbild på Peo Fredholm

Norra station har fått en ny krögare på området. Den 11 januari slogs portarna upp till Café Glashuset. På Café Glashuset erbjuds riktigt gott fairtrade kaffe, goda mackor, street food, soppor och annat gott till bra priser. Vi satte oss ner och pratade över en kopp kaffe med Peo Fredholm…

 

 

 

Vem är Fredholms?

FredholmsGruppen är ett företag som sysslar med mat, krogar och catering.

Just nu driver vi Fredholms Björkhem och Fredholms på Naturum i Kristianstad, samt konferensverksamheten på Norra Station och Café Glashuset.

Fr o m augusti tar vi också över lunchrestaurangen på Norra Station.

Företaget ägs och drivs av Britt Jönsson samt Karin & Peo Fredholm som jobbat med mat och krogliv i över trettio år.

 

Vad har ni sysslat med tidigare?

 

Vi har under årens lopp drivit flera andra krogar, bl a Mat & Vin-baren i Kristianstad, Fredholm på Wanås Slott i Knislinge samt Golfkrogen i Åhus och sommarkrogen Seglis i Åhus Hamn. Vi har gjort mycket skoj genom åren. Vi har också stor erfarenhet av catering och beställningar på alla nivåer och i alla storlekar.

 

Vad drev er till Norra station? 

 

Vi har under en längre tid diskuterat med Norra Station om att ta över restaurang och konferensbiten. Nu föll allting på plats, vi hade möjlighet att gå in och den nuvarande arrendatorn ville lämna.

Peo Fredholm är ursrpungligen från Hässleholm, född och uppvuxen i metropolen Tormestorp, så han har alltid haft ett gott öga till Hässleholm.

 

Vad kan ni erbjuda Norra station och Hässleholm?

 

Kvalité och engagemang. Vi jobbar med mat på ett ärligt och seriöst sätt. Vi kan hantverket och använder bara riktiga råvaror. Vi gör allting från grunden och använder aldrig några halvfabrikat. Vi vill vara stolta över allt vi serverar.

Vi är duktiga på specialkoster, och har alltid alternativ för de som inte vill äta laktos, gluten eller animaliska produkter. Alltid gott och vällagat även för vegetarianer och veganer.

 

Café Glashuset ser vi som en trevlig coffeeshop på Norra Stations-området.  Riktigt bra kaffe, goda mackor och schysst streetfood. Såklart goda kakor:-)

I första hand en mötesplats för de som jobbar och studerar här. Vi hoppas att det i framtiden sprider sig och blir ett vattenhål även för externa gäster från resten av världen och Hässleholm.

 

kakor  mackor

 

 

Vad har ni för framtidsvision med er verksamhet på Norra station?

 

Konferenserna: Att Norra Station skall vara en ledande aktör i Skåne när det gäller dagskonferenser och kreativa effektiva möten. Att våra gäster skall komma från hela landet, till stor del med tåg, till Norra Station för att träffas och äta gott. Exempelvis en försäljningsavdelning med säljare från Malmö, Göteborg och Stockholm. Alla tar tåget till Hässleholm på morgonen/ förmiddagen, och samlas till en god lunch. På eftermiddagen har man möte, fikar och planerar. Sen åker alla hem med tåget, och kan jobba under hela tågresan.

 

Restaurangerna: Att med råvaror av högsta kvalitet och stort kunnande och engagemang erbjuda luncher och catering varje dag till alla som jobbar och studerar på Norra Station och i Hässleholm. Samt såklart mötesplatsen Café Glashuset.

 

 

Ni har ekologiskt kaffe och te i ert sortiment, är detta något som genomsyrar hela er verksamhet?

 

Vi har kaffe och te av fantastisk kvalité. Vi jobbar med Bergstrands Kafferosteri i Göteborg. De tänker som vi, bra råvaror, gediget hantverk och schyssta produkter. Vårt kaffe är inte ekologiskt i dag, det är certifierat av Rain Forrest Alliance. Man jobbar tillsammans med producenterna och utbildar dem i miljöfrågor, teknik, företagande m m för att minimera kemikalier och succesivt under en femårsperiod odla allt kaffe ekologiskt. De får mer betalt för ekologiskt än konventionellt odlat, vilket göra att det lönar sig för dem att ställa om.

 

Likadant tänker vi när det gäller våra råvaror och arbetssätt i köket. Riktiga råvaror, inget fusk, en hel del är ekologiskt, en del är det inte. Det beror på pris, tillgång och kvalité. Det handlar också om kunskap, att veta vad som är viktigt och vad som är onödigt. För många små leverantörer kan det vara kostsamt att krav-märka sina produkter, men de odlar ändå på ett hållbart och ekologiskt sätt. Vi satsar såklart på att öka andelen ekologiskt, i takt med utvecklingen.

 

kaffe_glashusetFairTrade_glashuset

 

 

Sen självklart avslutar vi med tre snabba:

 

1) Sommar eller vinter?

Sommar. Då är det öppet på vår uteservering på Café Glashuset.

 

2) Marmelad under eller ovanpå osten?

Ovanpå. Då blir det förutom smaken en vacker garnering.

 

3) Fotboll eller hockey?

Fotboll. Sommar, utomhus, grönt och skönt.

 

 

 

 

Vi ser med spänning fram emot att få se vad detta nya samarbete kommer att föra med sig. En sak är säkert i alla fall, Café Glashuset är ett välkommet tillskott på Norra station. Och kaffet är vansinnigt gott.

Kom in på en kopp vet ja! Är du dessutom student på Norra station, så har du 25% rabatt

 

Välkomna till oss, Fredholms!

 

cafe-glashus-logga